Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Április 23. 09:46, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

WHO: Meg kell ismerni a vírus állati eredetét

WHO: Meg kell ismerni a vírus állati eredetét

Meg kell ismerni az új típusú koronavírus állati eredetét - hangsúlyozta szerdán Genfben Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója.

Ryan szerint nagyon fontos megismerni a Kínában felbukkant, a természetben élő állatfajokról emberre átterjedt új vírus állati eredetét. Ha egyszer áthágta az állatok és az emberek közti határt, megteheti még egyszer - figyelmeztetett.

A WHO szerinte kész együttműködni az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) és az Állategészségügyi Világszervezettel (OIE), hogy vizsgálatot folytassanak az állati eredetről, és felajánlotta a segítségét a kínai kormánynak is.

Ryan óvott attól, hogy a világ országai túl korán engedélyezzék világjárvány miatt betiltott a külföldi utazásokat, mondván, hogy "igen óvatos kockázatkezelésre lesz szükség".

Megjegyezte, hogy Afrikában még csak a járvány elején vannak, Szomáliában az elmúlt héten közel 300-szorosára nőtt az igazolt fertőzések száma.

A szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerdán kijelentette: reméli, hogy a Trump-kormányzat újragondolja a szervezet finanszírozásának felfüggesztését. A fő figyelem a járványra és az életek megmentésére irányul.

"Aggasztóan emelkedő tendenciák vannak a járvány korai szakaszában Afrika és Dél-Amerika egyes részeiben" - mondta virtuális sajtótájékoztatóján Tedrosz.

"Még nagyon sok rés van a világ védelmi rendszerében, és nincs olyan ország, ahol minden a helyén lenne" - tette hozzá.

A főigazgató a bírálatokra reagálva védelmébe vette a WHO azon döntését, hogy csak január 30-án rendelték el a legmagasabb szintű nemzetközi vészhelyzetet.

"Visszagondolva úgy vélem, hogy a megfelelő időben rendeltük el a vészhelyzetet, amikor a világnak elegendő ideje volt még reagálni" - mondta Tedrosz, hozzátéve, hogy azon a napon Kínán kívül még csak 82 Covid-19 fertőzöttet tartottak nyilván, halálesetet pedig egyet sem.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten bírálta a WHO-t a járvány kezelése miatt, és közölte, hogy megvonja tőle a pénzügyi támogatást. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette: az Egyesült Államok szerint Kína nem jelentette megfelelő időben az új koronavírus-járványt a WHO-nak.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a járvány a kijárást korlátozó intézkedéseknek köszönhetően Nyugat-Európában már elérte a csúcsát, egyes országokban stabilizálódik, illetve lassul, de bármikor újból belobbanhat.

Kelet-Európa, Afrika, Közép- és Dél-Amerika kapcsán a főigazgató megjegyezte, hogy itt még korai szakaszban van a járvány. Az országok felének nincsen terve a fertőzések megakadályozására, illetve megfelelő higiéniai előírásokra és tájékoztató kampányokra.

"Nem kérdés, hosszú út van még előttünk. A vírus még sokáig velünk lesz"- hangsúlyozta.

A Kínában a tavalyi év végén megjelent SARS-CoV-2 nevű koronavírusnak eddig világszerte több mint 180 ezer halálos áldozata van, közülük Európában több mint 113 ezer. A vírust több mint 2,6 millió embernél diagnosztizálták szerte a világban, a kórból több mint 706 ezren gyógyultak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez