Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2019. Február 28. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szénné alakították vissza a szén-dioxidot ausztrál kutatók

Szénné alakították vissza a szén-dioxidot ausztrál kutatók

Folyékony fém használatával szénné alakították vissza a szén-dioxidot ausztrál kutatók, akiknek a világon először sikerült ilyen áttörést elérniük, ami hatással lehet a légköri szén-dioxod befogásására, tárolására.

A Melbourne-i RMIT Egyetem kutatócsoportja német, kínai és amerikai tudósokkal együttműködve egy olyan új technikát fejlesztett ki, amely hatékonyan átalakítja a gáznemű szén-dioxodot a szén szilárd részecskéivé.

A Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók javaslatot tettek olyan alternatívára, amely biztonságosan és maradandóan kivonja az üvegházhatású gázt a légkörből - ismertette az egyetem közleményét az Eurekalert tudományos hírportál.

A jelenlegi szén-dioxid befogási és tárolási technológiák az üvegházhatású gáz folyékonnyá sajtolására összpontosítanak, továbbá egy alkalmas helyre való szállításra, a föld alá juttatásra. Megvalósításukat azonban számos mérnöki kihívás, a gazdaságosság kérdése és környezeti aggodalmak akadályozzák.

Torben Daeneke, a RMIT kutatója szerint a szén-dioxid szénné alakítása egy jóval inkább fenntartható megközelítés. "Az időt ugyan nem tudjuk visszafordítani, de a szén-dioxid visszaalakítása szénné és visszajuttatása a földbe kissé olyan, mintha az emissziós órát tekernénk vissza" - hangoztatta.

"Eddig a szén-dioxodit szilárd anyaggá csak nagyon magas hőfokon lehetett átalakítani, ami iparilag életképtelen. Folyékony fémeket használva katalizátorként megmutattuk, hogy lehetséges szobahőmérsékleten a gázt szénné alakítani egy olyan folyamtban, amely hatékony és megvalósítható. Több kutatásra lesz szükség, de megtettük az első létfontosságú lépést az ilyen szilárd szén tárolása felé" - magyarázta.

Címkék: kutató, szén, szén-dioxod

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.