Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Augusztus 20. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rendkívüli uniós tanácskozás az egyiptomi események miatt

Rendkívüli uniós tanácskozás az egyiptomi események miatt

Rendkívüli tanácskozást tartanak az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei augusztus 21-én, szerdán az egyiptomi fejlemények miatt - közölte hétfőn délután az Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Unió Tanácsának sajtószolgálata.

A tagállamok magas rangú diplomatái már hétfőn találkoztak, hogy megvitassák és összehangolják az unió és a tagállamok álláspontját és az esetleges lépéseket. Az értekezlet egyik célja volt a rendkívüli külügyminiszteri tanácskozás előkészítése is.

A nagyköveti szintű diplomáciai tanácskozás résztvevőit Bernardino Leon, az Európai Unió különmegbízottja tájékoztatta az egyiptomi helyzetről, aki a Földközi-tenger déli medencéjéért felelős, és aki személyesen is részt vett az egyiptomi politikai erők közötti uniós egyeztetésben. Leon a megbeszélést követően újságíróknak arról számolt be, hogy Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője konkrét javaslatokat tár majd a 28 tagország külügyminiszterei elé.

A különmegbízott elmondása szerint büntetőintézkedésekről, Egyiptom ellen alkalmazandó szankciós javaslatokról nem esett szó az ülésen, a Kairónak nyújtandó uniós támogatás felülvizsgálata viszont napirenden van. Mint a spanyol diplomata fogalmazott, ebbe az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedvezményes hitelei is beletartoznak, hiszen ezek a pénzintézetek is az uniós intézmények 'családjához' tartoznak.

Vasárnap José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös közleményt adott ki, amelyben a két politikus elítélte az erőszakot, valamint kijelentette, hogy az EU-nak és a tagállamoknak sürgősen újra kell értékelniük, felül kell vizsgálniuk kapcsolatukat Egyiptommal.

Az Európai Unió novemberben, Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök brüsszeli látogatásakor 5 milliárd euró támogatást ígért Egyiptomnak. Ebből 1 milliárdot közvetlenül az Európai Bizottság adna, a pénz többi részét pedig az EIB, az EBRD és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósíthatná, többnyire kedvezményes hitelek formájában. A források nagy részéhez viszont csak konkrét politikai eredmények fejében juthat hozzá Kairó, ezek hiányában pedig eddig alig kapott támogatást. A kapcsolatok felülvizsgálata viszont azt jelentheti, hogy Egyiptom nem csak a pénzre, de annak ígéretére sem számíthat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik