Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Január 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejt-terápiával kezelhető a stroke

Őssejt-terápiával kezelhető a stroke

Közvetlenül a stroke után kapott őssejt-terápia segít a felépülésben - állapították meg patkányokon végzett kísérletük során bolíviai kutatók. Azoknak az állatoknak, akik a szélütést követő 30 percen belül őssejt-injekciót kaptak, két héten belül teljesen normális volt az agyi működésük. A munkacsoport szerint a terápia embereknél is alkalmazható lenne - írja a BBC.

A jelenlegi legjobb kezelés a vérrögoldó-gyógyszer minél hamarabbi beadása. A mostani kutatás eredménye azt mutatta, hogyha emellett őssejt-terápiával kezelik a pácienst, az fellendíti a szervezet azon képességét, amely javítja a szöveti károsodást felépülését.

Az őssejtek tulajdonképpen a szervezet 'mester sejtjei', amelyek képesek arra, hogy különböző típusú sejtekké alakuljanak, s képes átvenni a sérülés vagy betegség miatt sérült sejtek funkcióit.

A La Paz Egyetemi Kórház kutatócsapata zsírszövetből és csontvelőből nyert őssejteket injekció formájában a patkányok vérerébe juttatta, közvetlenül azután, hogy mesterséges stroke-ot idéztek elő náluk.

Annak ellenére, hogy a befecskendezett őssejtek nem jutottak el az agy érintett területére, ezeknél a patkányoknál gyorsabb és eredményesebb volt a felépülés, mint a kontrollcsoport tagjainál. Már 24 órán belül is látványos javulást értek el az agyi funkciók tekintetében, két héttel a stroke-ot követően pedig már ugyanolyan jól teljesítettek a különböző képességeket mérő teszteken, mint azelőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.