Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. Április 14. 10:56, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Kötelező „Made in'-jelzésről szavaz az Európai Parlament

Kötelező „Made in'-jelzésről szavaz az Európai Parlament

Az Európai Parlament kedden dönt arról, hogy kötelező legyen-e a származási országot jelző „Made in' címke használata az Európai Unió piacán forgalmazott termékeken.

Az Európai Parlament emellett szigorúbb büntetést helyez kilátásba a potenciálisan veszélyes terméket árusítók számára. A javaslatok a termékbiztonsági előírásokat és a piacfelügyeletet szigorító két jogszabálytervezetben találhatók, céljuk az uniós fogyasztóvédelem erősítése.

A „Made in' származásfeltüntetés megkönnyíti a termék nyomonkövethetőségét és így fokozza a fogyasztók védelmét, vélték a belső piaccal foglalkozó képviselők, akik a Bizottság javaslatával összhangban a jelenlegi önkéntes gyakorlattal szemben kötelezővé tennék a származási ország feltüntetését. Az Unióban talált hibás termékekre figyelmeztető RAPEX gyors tájékoztatási rendszer által bevizsgált áruk tíz százalékánál nem lelhető fel a gyártó. A javaslat szerint az uniós gyártók választhatnának aközött, hogy termékeiken a „Made in the EU' megjelölést használják, vagy konkrétan megnevezzék a származási országot.

Az Európai Parlament az önkéntes alapon használható „EU safety tested' (biztonságos termék) jelzést is bevezetné. A jelzés azt igazolná, hogy a terméket egy független testület bevizsgálta és biztonságosnak találta. A képviselők szigorú büntetéseket kérnek a szabályoknak nem megfelelő vagy potenciálisan veszélyes termékek forgalmazói ellen. Az Európai Parlament az EU termékbiztonsági szabályait visszatérően és szándékosan megszegő vállalatok Unió-szerte elérhető, nyilvános feketelistájának összeállítását is kérik.

A jogszabálytervezetek az Európai Unió piacán forgalmazott összes termékre érvényesek, a néhány kivétel között például az élelmiszertermékek vagy gyógyszerek kategóriája szerepel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.