Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2014. December 19. 11:01, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Kína tengeri megfigyelő hálózatot épít

Kína tengeri megfigyelő hálózatot épít

Kína tengeri megfigyelő hálózat kiépítésébe kezd, hogy tengeri hatalmi státusát ezzel is megtámogassa - írta a China Daily című angol nyelvű napilap pénteken.

Az állami óceánügyi hivatal ezzel kapcsolatban kiadott irányelvei szerint a part menti, a nyílt tengeri és a sarki vizek megfigyelését szolgáló rendszer célja az, hogy segítségével könnyebben hárítsák el a természeti katasztrófákat, szolgálják a part menti gazdaság fejlesztését, illetve védjék az ország tengeri érdekeit.
A dokumentum szerint 2020-ig a legfontosabb feladatok közé tartozik a kiszolgáló radarállomások, a cunami-előrejelző bázisok megépítése és a kapcsolódó műholdas szolgáltatások létrehozása.
A kezdeményezés olyankor látott napvilágot, amikor Kína kiterjedt tengeri területei és az ezeken található gazdag természeti tengeri erőforrások mind nagyobb figyelmet kapnak nemzetközi szinten - jegyzik meg az összeállításban. Egyúttal utalnak a Kelet-kínai-tenger és a Dél-kínai-tenger szigeteit és vizeit érintő vitákra, amelyek "a kínai szuverenitásra vonatkozó kihívást jelentenek". A lap e kihívások forrásaként név szerint meg is említi Japánt, a Fülöp-szigeteket és Vietnamot.
A cikk szerint bár a helyzet jelenleg általánosságban véve nyugodtnak mondható, s a tengeri együttműködésről folytatott regionális tárgyalásokon előrehaladás is tapasztalható, fontos, hogy a tengeri útvonalak ne legyenek veszélyeztetve. A lap szakértője szerint Kína jelentős elmaradásban van a tengeri megfigyelés infrastruktúráját tekintve, miközben az ország évek óta nagy veszteségeket kénytelen elkönyvelni tengeri természeti katasztrófák következtében.
2013-ban 121 kínai halt meg ilyen tengeri katasztrófákban, az anyagi kár pedig meghaladta a 16 milliárd jüant (2,6 milliárd dollár). A globális felmelegedéssel és a földterületek megsüllyedésével párhuzamosan a tengerszint átlagosan 95 milliméterrel emelkedett 1975 és 1993 között, milliók életét veszélyeztetve a keleti partokon. Kutatók megállapították, hogy 2050-re a tengerszint akár 200 milliméterrel is megemelkedhet, ami 87 ezer négyzetkilométer terület víz alá kerülését eredményezheti, súlyos károkat okozva a fejlett tengerparti régióban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni