Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. November 23. 13:09, kedd | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Észak-Olaszországban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el

Észak-Olaszországban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el

Este nyolc órától reggel ötig kijárási tilalom lép életbe keddtől az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) tartományban, az üzletekben kötelező az FFP2 típusú maszk használata,

és lezárják a kulturális és sportlétesítményeket is - jelentette be Arno Kompatscher, a tartomány elnöke hétfőn este.

A szigorítás egyelőre húsz önkormányzat területén lép életbe a több mint egymillió lakosú régióban. Az intézkedés december 7-ig érvényes.

Arno Kompatscher elmondta, hogy a tartományban az utóbbi egy héten megugrott a járvány terjedését mutató úgynevezett incidencia: 100 ezer lakossal számolva az újonnan azonosított betegek száma meghaladta a nyolcszázat. Hozzátette, hogy a lakosság 18 százaléka továbbra is megtagadja az oltást.

Trentino-Alto Adigéban már bevezettek egyszer kijárási tilalmat: a korábbi intézkedést június 7-én vonták vissza.

Keddtől kötelező lesz az FFP2-maszkok viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön hat éves kortól. Az üzletek tíz négyzetméterenként egy-egy vásárlót fogadhatnak. A vendéglátóhelyek zárt terében asztalonként legfeljebb négyen foglalhatnak helyet. A bárok, éttermek este hat óráig tarthatnak nyitva.

Bezárják kapuikat a színházak, mozik, valamint a sportlétesítmények. Kötelező a biztonsági távolság betartása a szabadtéri sporttevékenység esetén is.

Mario Draghi miniszterelnök hétfőn rendkívüli egyeztetést tartott a húsz olasz tartomány elnökével. A december elsejétől várható országos korlátozásokról a csütörtöki kormányülésen döntenek, és december elsejétől vezetik be őket. A régiók az általános területi lezárások helyett különbségtételt szorgalmaznak oltottak és oltás nélküliek között.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az emlékeztető oltást öt hónappal az utolsó adag vakcina után akarják beadni, ami a harmadik dózis beadásának felgyorsítását jelenti.

Hétfőn megkezdődött a 40 és 59 év közötti korosztály harmadik oltásának beadása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.