Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Május 27. 10:27, szombat | Belföld
Forrás: mti

EM: május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

EM: május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.

Raisz Anikó az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben emlékeztetett, a kormány kiemelt célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a hulladék a lehető legnagyobb arányban hasznosul újra nyersanyagként.

Ennek érdekében az országban júliustól átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer, és az állam helyett egy magánvállalat, a MOHU MOL Zrt. végzi majd a hulladékgazdálkodást.

Ekkortól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően elindul a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a termékek gyártóinak és forgalmazóinak - "a szennyező fizet" elve alapján - díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket, gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti.

Raisz Anikó felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvántartásba vételt a tevékenységet már folytató gyártóknak - az első belföldi forgalomba hozókat és a saját célú felhasználókat is ideértve - az országos hulladékgazdálkodási hatóság (Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály) által üzemeltetett OKIR rendszeren keresztül május 31-ig szükséges teljesíteni.

A nyilvántartásba vételi kötelezettség elmulasztása hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható. Az érintetteknek emellett a MOHU MOL Zrt. által üzemeltetett elektronikus felületen is regisztrálniuk kell a nyilvántartásba vétel kérelmezését megelőzően a hónap végéig - olvasható az EM közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.