Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 28. 16:03, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól - közölte keddi pénteki közleményében Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető kiemelte, az idén korábban kezdődött a kalászosok betakarítása, mert a nagy hőség miatt gyorsabban érik a gabona. A növénytermesztés idei terméskilátásait komolyan rontja az aszály, amely leginkább az alföldi területeket sújtja. Az agrárkár-enyhítési rendszerbe június 27-ig a termelők országosan csaknem 230 ezer hektár mezőgazdasági területre jelentettek aszálykárt. A bejelentések alapján a legsúlyosabb és legkiterjedtebb aszálykárok Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak - tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az extrém meleg következtében tovább bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület. A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, a csapadékszegény időjárásra való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal június 24-től kiterjesztette a tűzgyújtási tilalmat, ami így Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre vonatkozik. A korlátozás miatt tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében - húzta alá Nagy István.

A miniszter kifejtette: a mezőgazdasági termelőknek a nyári betakarítási munkák megkezdése előtt fel kell készülniük a tűzvédelemre a munkagépek kapcsán, a betakarítás helyén és a telephelyeken. A miniszter szerint a gazdáknak figyelniük kell a mezőgazdasági gépek műszaki állapotának átvizsgálására, különös tekintettel az akkumulátorokra és a kipufogórendszerekre. Emellett kiemelte, fontos a tűzoltókészülékek ellenőrzése, a védőszántásokkal történő tűzvédelmi sávok kialakítása, a dohányzásra kijelölt helyek kijelölése, valamint az erre vonatkozó szabályok betartása.

A tárcavezető kitért még a kalászos termények előírás szerinti szállítására, elhelyezésére és tárolására is. De ezeken túlmenően a megfelelő hulladékkezelés kialakítása, a tűzvédelmi szabályzat elkészítése, a dolgozók tűz- és balesetvédelmi oktatása, illetve a villamos és villámvédelmi berendezések ellenőrzése is lényeges - sorolta Nagy István.

Hangsúlyozta, a nyári aratási munkálatok megkezdésével az autósok is több mezőgazdasági munkagéppel találkozhatnak a közlekedésben. A gyorsforgalmú utakon ideális esetben nem láthatók ilyen speciális járművek, azonban a vidéki, különösen a kisebb falvak közötti alsóbbrendű utakon előfordulásuk gyakori.

A tárcavezető aláhúzta, a mezőgazdasági munkagépek vezetőinek óriási felelőssége van, hiszen járműveikkel gyakran a teljes úttestet elfoglalják a közlekedés során. A szemből érkező vagy az előző járművekkel való találkozáskor elsősorban a mezőgazdasági munkagép vezetőjének kell mindent megtennie a saját és a mások biztonsága érdekében. Nagy István a közúton közlekedő sofőröket arra kérte, hogy ezeket a járműveket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, felkészülve az átlagtól eltérő közlekedési manőverekre. A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.