Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 07. 07:18, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cafeteria: több marad a munkavállalóknál és a munkáltatóknál

Cafeteria: több marad a munkavállalóknál és a munkáltatóknál

Hatékonyabb és olcsóbb cafeteria rendszer segíti a vendéglátás és az idegenforgalom fellendülését, a munkavállalók akár 450 ezer forintnyi járulékkedvezménnyel támogatott összeget fordíthatnak pihenésre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken mutatta be az új cafeteria rendszer keretösszegeit.

Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár rámutatott: a közel egy éve elkezdődött átalakítás eredményeként egy sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, olcsóbb és hatékonyabb rendszer jött létre. A Kormány elkötelezett a vendéglátás és az idegenforgalom támogatása mellett, ennek megfelelően a rendszer átalakításának legfőbb célja ezen ágazatok élénkítése, fejlesztése, az újítástól a minisztérium a GDP fél százalékos növekedését várja.

Mint ismert a cafetera rendszer január 1-jétől két elemből, az Erzsébet-utalványból és a Széchenyi Pihenő Kártyából áll. Ezen cafeteria elemek egymást kiegészítve lesznek elérhetőek a munkavállalók számára.

Körtvélyessy László miniszteri biztos a SZÉP Kártya által biztosított előnyökkel kapcsolatban elmondta: a kártya három alszámlából áll. Az ezen „zsebekben” lévő összegeket különböző célokra fordíthatják a munkavállalók.

Az első „zsebből” havi 12 ezer 500 forint, összesen 150 ezer forint, járulékkedvezménnyel támogatott összeg fordítható meleg étkezésre. A SZÉP Kártya e pillére tehát kiegészíti az Erzsébet-utalvány juttatásait, amely 5000 forint hideg, készétel vásárlására jogosít – mondta Körtvélyessy László.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: egysíkú értelmezése az az új rendszernek, miszerint a korábban biztosított 18 ezer forintos étkezési utalványok összege 5000 forintra csökken, mivel a SZÉP Kártya és az Erzsébet-utalvány összesen 17 ezer 500 forintnyi étkezést biztosít, valamint lehetőség van további 12 ezer 500 forintos meleg étkezési juttatást adni, ha az adott munkahely rendelkezik saját üzemi étkezdével. Ez a harmadik összeg viszont csak ebben az esetben adható, illetve csak az üzemi étkezésre fordítható.

A SZÉP Kártya második alszámlája, 75 ezer forintos támogatott kerettel az úgynevezett rekreációs célokra fordítható. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között a fürdők, uszodák, sportlétesítmények szolgáltatásai, továbbá a mozi és színházjegyek is.

A harmadik zsebből összesen évi 225 ezer forint jut üdülési célokra. A miniszteri biztos hangsúlyozta: erre a célra a másik két alszámla összegei is felhasználhatóak - így akár 450 ezer forint is - a harmadik zsebbe áthozhatóak. A rendszer tehát egy irányba nyitott, ezzel a rendelkezésnek a célja az, hogy amennyiben valaki nem tudta az év során felhasználni a másik két alszámlán lévő összeget azt üdülési célokra felhasználhassa.

Dr. Guller Zoltán a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az év végéig beválthatóak még a régi típusú üdülési csekkek és meleg illetve hideg ételutalványok is. Rámutatott: az Erzsébet-utalványt a bérjellegű juttatásokénál több mint 30 százalékkal kedvezőbb feltételekkel lehet biztosítani a munkavállaló részére. A Nemzeti Üdülési Szolgálat eddig 17 ezer elfogadóhellyel kötött szerződést, de tovább folynak a tárgyalások a cél, hogy az utalványt legalább 20 ezer helyen fel lehessen majd használni. Hangsúlyozta, hogy az utalványt átmenetileg 2012-ben még meleg étkezésre is lehet fordítani, tehát felhasználható éttermekben is.

Az Erzsébet-utalványt január 20-án mutatják majd be ünnepélyesen a Parlamentben, azonban azok nyomtatása már elkezdődött és a januári bérként már februárban kézhez kaphatják a munkavállalók.Szatmáry Kristóf rámutatott: míg a SZÉP Kártya inkább gazdaságélénkítő eszköz addig az Erzsébet-utalvány inkább szociális jellegű termék, ebből is adódnak a két elem közti különbségek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: cafeteria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során