Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. Április 14. 12:33, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

BBC: lengyel orvosokat vesztegetett meg a Glaxo

BBC: lengyel orvosokat vesztegetett meg a Glaxo

A BBC hétfői beszámolója szerint bűnügyi vizsgálat indul Lengyelországban a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari csoport ellen, amely a hatósági gyanú szerint lengyel orvosokat kenőpénzzel ösztönzött egyik asztmagyógyszerének terjesztésére.

Az ügyet a brit közszolgálati médiatársaság televíziójának oknyomozó riportprogramja, a Panorama tárta fel. A hétfő este sugárzandó, a BBC által részleteiben előzetesen ismertetett riportfilm szerint Lengyelországban eddig tizenegy orvos és a GSK egyik regionális igazgatója ellen emeltek vádat korrupció gyanújával.
A BBC szerint ha a vádak bizonyítást nyernek, akkor a GlaxoSmithKline a brit és az amerikai korrupcióellenes törvényeket is megsérthette, mivel mindkét ország tiltja a területén tevékenykedő vállalatoknak más országok állami alkalmazottainak megvesztegetését.
A GSK egyik volt lengyelországi értékesítési képviselője a BBC-programban kijelentette, hogy "a képlet egyszerű: fizetünk az orvosoknak, ők pedig felírják gyógyszereinket (...) Ha nem fizetünk az orvosoknak, nem írják fel gyógyszereinket".
A volt GSK-alkalmazott elmondása szerint a pénzért cserébe az orvosoknak "ismertetőt" kellett tartaniuk betegeik számára az adott gyógyszerről. Papíron ez "ismeretterjesztő szolgáltatásként" szerepelt, de az orvosok "nagyon világosan megértették, hogy a pénzért bizonyos számú receptet is kellett produkálniuk" - fogalmaz a műsorban a GSK volt lengyelországi képviselője.
A BBC beszámolója szerint a lodzi ügyészség bizonyítékokat talált arra, hogy a GSK tucatnál is több lengyelországi egészségügyi intézményben fizetett kenőpénzeket orvosoknak, akik ugyanakkor nem végeztek "betegtájékoztató tevékenységet".
A BBC-hez eljuttatott nyilatkozatában a GSK azonban azt közölte, hogy Lengyelországban a légzőszervi megbetegedések "diagnosztikájának minőségjavítására" orvosi továbbképző programot folytatott, és e tevékenységet a céggel aláírt szerződések alapján, fizetség ellenében "egészségügyi specialisták" végezték. A közlemény szerint a vállalat egy alkalmazott esetében szerzett tudomást "nem megfelelő kommunikációról"; az illetőt fegyelmi eljárás keretében "elmarasztalták".
A GlaxoSmithKline két éve 3 milliárd dollár bírságot fizetett az Egyesült Államokban két gyógyszerének hatósági jóváhagyás nélküli terjesztése és gyógyszerbiztonsági adatok elhallgatása miatt. Ez volt minden idők legnagyobb bírsága, amelyet gyógyszeripari cégre Amerikában kiróttak.
A GSK részvénye hétfőn 1,3 százalék körüli veszteségben járt a Londoni Értéktőzsdén. A fő árfolyamindex, a FTSE-100, amelyben a Glaxo papírja szerepel, ugyanekkor 0,8 százalék körüli mínuszban volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.