Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új vérvizsgálat jósolja meg a terhesség alatti cukorbetegség kockázatát

Új vérvizsgálat jósolja meg a terhesség alatti cukorbetegség kockázatát

Terhes nőknél előfordulhat cukorbetegség. Áldott állapotban a glükóz szintje a normálisnál magasabbra emelkedik a véráramban, ami komoly kockázatot jelent a születendő gyermek egészségére nézve. Bár megfelelő étrenddel, mozgással és gyógyszeres kezeléssel kezelhető, az időben való diagnosztizálás kulcsfontosságú. Egy új vérvizsgálat már a terhesség korai szakaszában előre jelezheti a terhesség alatti diabétesz kockázatát - írja a Fox News.

Annak érdekében, hogy a terhes nőknél minél előbb diagnosztizálják a cukorbetegséget, a tokiói Orvostudományi Egyetem kutatói azonosítottak egy biomarkert a terhes nők vérében, amely segít azonosítani a terhesség alatti diabétesz kialakulásának kockázatát már az áldott állapot korai szakaszában.

Dr. Atsuhiro Ichihara vezető kutató szerint a ma szokásos 24-28. hét előtt már meg kellene vizsgálni a nőket, és nemcsak azokat, akik az elhízás vagy családi kortörténetük miatt a nagyobb rizikócsoportba tartoznak. Így az a nő, aki nem tartozik ezek közé, a legtöbbször csak a második trimeszterben szembesül a betegséggel. Minél később diagnosztizálják, annál inkább csökken a terápia hatékonysága.

Fontos, hogy ha a betegség kezeletlenül marad, az növeli a sárgaság, a légzési betegségek, valamint a koraszülés kockázatát.

Korábbi kutatások eredményei alapján Dr. Atsuhiro Ichihara és kollégái megállapították, hogy a protein renin receptor kulcsfontosságú szerepet játszik a H+-ATPase nevű enzim funkciójában. Ennek az enzimnek az összezavarása vezet a terhesség alatti cukorbetegséghez. Úgy találták, hogy az s(P)RR szint, a PRR véráramban megtalálható oldható formája, megjósolhatja a terhességi diabéteszt.

A kutatásba 176 terhes nőt vontak be, akiken elvégezték a vérvizsgálatot és azt találták, hogy akiknek az sPRR szintje magasabb volt, azoknak 2,9-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki a terhességi cukorbetegség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk