Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Szeptember 23. 12:05, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Trump rendeletet írt alá egyes érzékenyítő tanfolyamok tilalmának kiterjesztéséről

Trump rendeletet írt alá egyes érzékenyítő tanfolyamok tilalmának kiterjesztéséről

Donald Trump amerikai elnök kedden este rendeletet írt alá, amellyel kiterjesztette egyes érzékenyítő tanfolyamok tilalmát.

A tilalom a hadseregre, a kormánnyal szerződéses viszonyban álló vállalkozásokra és személyekre, valamint a kormányzat anyagi támogatását élvező szervezetekre és személyekre is érvényes.

Szeptember 4-én a Fehér Ház költségvetési hivatala már feljegyzést készített ebben a témában, és kiadta az utasítást, miszerint a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek többé nem használhatnak fel adófizetői dollárokat olyan "Amerika-ellenes propagandát népszerűsítő tanfolyamokra, ahol vitatható faji elméletekről, a fehérek vélelmezett kiváltságairól tartanak előadásokat", vagy "azt oktatják, hogy az Egyesült Államok önmagában is rasszista vagy ördögi" ország.

Donald Trump ezt az utasítást bővítette ki a kedd esti rendelettel.

E tanfolyamok jórészén egyébként a sokszínűségre hivatkozva elsősorban azzal foglalkoztak, hogy a fehérbőrű amerikaiaknak bűntudatot kellene érezniük az afroamerikaiak ellen valaha elkövetett bűnökért, a faji megkülönböztetésért. Szeptember elején a Breitbart News című jobboldali lap közölte elsőként az információt, miszerint ilyen jellegű oktatás folyik több kormányhivatalban, külsős szakértőknek adott megbízásokkal. A Fehér Ház akkor azonnal megosztó és kártékony tevékenységnek minősítette e kurzusokat, amelyek - álláspontja szerint - faji előítéleteteket is táplálnak. Russell Vought, a költségvetési hivatal elnöke ekkor tiltotta be e kurzusok finanszírozását.

A kedden este kiadott elnöki rendelet elutasítja ezeket a "megosztó elméleteket", köztük például az is, amely azt próbálja tanítani, hogy az Egyesült Államok "alapvetően rasszista vagy szexista", vagy hogy "bárki egyénileg "felelősséget viselne a vele azonos nemhez vagy népcsoporthoz tartozók által a múltban elkövetett cselekedetekért".

A Fehér Ház közleménye hangsúlyozta: "ez a kártékony ideológia óriási megosztottságot okoz, és az emberi természetnek, történelmünknek, alapértékeinknek és nemzetünk világban játszott egyedi szerepének hamis beállításában gyökeredzik". Leszögezte azt is: kutatások bizonyítják, hogy a bűntudatra összpontosító tréningek csak megerősítik a torzításokat, és csökkentik a kisebbségek lehetőségeit".

Az elnöki rendelet értelmében az amerikai hadsereg kötelékében sehol, senki nem vonható felelősségre azért, ha visszautasítja e nézetek támogatását.

"Az amerikaiakat arra kell tanítani, hogy büszkék legyenek ebben a mi nagyszerű országunkban, és ha te ezt nem így gondolod, akkor neked itt semminek nincs értelme" - írta Trump a rendelet kiadása után a Twitteren.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.