Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Augusztus 20. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Máthé Zoltán

Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át Novák Katalin köztársasági elnök

Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át Novák Katalin köztársasági elnök

Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök,

aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.

Novák Katalin emlékeztetett: köztársasági elnökként öt célkitűzést határozott meg, amelyek közül az egyik a fiatal tehetségek felkarolása. Ezt szeretné tovább vinni, így a Stipendium Peregrinum a jövőben köztársasági elnöki program lesz - hangsúlyozta.

Novák Katalin a Stipendium Peregrinum programot az ajtónyitogató fiatalok ösztöndíjának nevezte, s kiemelte, hogy bár Magyarország természeti erőforrásokban nem dúskál, emberi erőforrásokban igen, s ebbe tartozik a tehetséges fiatalság is.

Arra kérte az ösztöndíjat elnyert diákokat, hogy hozzák haza mindazt a tudást, ismeretet, tapasztalatot és titkot, amelyet a külföldi egyetemeken megszereztek.

Hozzátette: Magyarországon nagy egyetem-fejlesztési program zajlik, mivel az a cél, hogy a magyar egyetemek is minél inkább versenyképesek legyenek.

A Stipendiumot a világon egyedülálló programnak nevezte, olyan támogatásnak, amely fedezi a világ legjobb egyetemein tanuló tehetséges diákok költségeit.

Novák Katalin közölte, a Stipendium megjelenik a költségvetésben, ugyanakkor hangsúlyozta: "Meggyőződésem, hogy a Stipire fordított költségvetési támogatás nem költségvetési kiadás, hanem befektetés. Befektetés a magyar jövőbe, amely meggyőződésem szerint nagyon jól fog majd kamatozni, de ez csak rajtatok múlik".



A köztársasági elnök kiemelte: a magyar tehetséggondozás, a magyar tehetségek ügyének felkarolása Magyarországon azért is egyedülálló, mert létezik egy olyan támogatási forma, a Nemzeti Tehetségprogram, amely lehetővé teszi a magyar állampolgároknak, adófizetőknek, hogy ők maguk is hozzájáruljanak anyagilag a tehetséges fiatalok gondozásához. Hozzátette: ez annyit jelent, hogy a személyi jövedelemadójuk egy százalékát felajánlhatják a tehetségprogram támogatására, így a magyar tehetségek gondozását nemcsak a kormány vállalta magára, hanem minden magyar ember hozzájárulhat.

Ősztől 58 tehetséges magyar fiatal folytathatja, kezdheti meg tanulmányait külföldön Európa-szerte, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban - mondta Novák Katalin, aki a szakmai és a családi élet fontosságáról, összeegyeztetéséről is adott útravalót a résztevevő diákoknak, majd megköszönte az ösztöndíjasokat segítő instruktorok és a bíráló bizottság munkáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során