Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 09. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyomon követhető lesz a személyes kártörténet

Nyomon követhető lesz a személyes kártörténet

A díjhirdetés liberalizációját tartalmazó törvénymódosítás az ügyfelek számára is jelentős változásokat hoz. A biztosítók gyorsabban tudnak reagálni az ügyféligények változására, az évközi díjmódosítási lehetőségnek köszönhetően kedvezőbb és személyre szabottabb ajánlatokkal jelenhetnek meg, ami a fogyasztók számára egyértelműen előnyös.

Fokozatosan csökkenni fog az év végi kampány jelentősége, mivel a biztosítóknak nem egy évre előre kell az ország teljes területére és minden ügyfélre vonatkozó díjtarifát összeállítani, hanem lehetőségük nyílik a változó körülményekhez való folyamatos alkalmazkodásra. Ugyanakkor arra számít a Genertel, hogy az átmeneti állapot még 3-4 évig megmarad, és a biztosítók a nagyobb újdonságokkal továbbra is a kampányidőszakban jelennek meg.

Várhatóan kevésbé „szerencsejátékként” fog működni az árazás; a kalkulációhoz szükséges adatokat minden biztosító legalább két hónappal korábban meg kell, hogy hirdesse. Mivel a jövőben maximum 60 napra előre lehet halasztott hatállyal biztosítást kötni, a piac a továbbiakban is átlátható marad az ügyfelek számára. A biztosítók eddigi kommunikációs gyakorlata, a törvényben megmaradt indexdíj-értesítési előírások és az alkuszok által biztosított transzparencia azt garantálja, hogy a kötelezőpiaci verseny az ügyfelekért nem fog csillapodni.

A díjmódosításokat a felügyelet a Mabisz, illetve a cég honlapján kell megjelentetni, ami szélesebb hozzáférést jelent az ügyfelek számára. Üdvözöljük az újságban való megjelentetés eltörlését, mivel a bonyolult tarifák miatt szinte lehetetlen volt papíralapú információk alapján ár-összehasonlítást végezni. A jogszabály módosítás előírja a kártörténeti azonosítószám feltüntetését bizonyos értesítéseken; ez kiküszöböli azt, hogy az idén év elején tapasztalt nyilvántartási anomáliák újból előforduljanak; a jövőben minden ügyfélnek hitelesen nyomon követhetővé válik a személyes kártörténete.

A 2010. január 1-én életbe lépett, a szerződés évfordulóját szabályzó KGFB törvény után ez a törvénymódosítás a liberalizáció második lépésének tekinthető. A Genertel a környező országokban szerzett tapasztalatai alapján azt állítja, hogy az új rendszer kedvezőbb, kiszámíthatóbb piaci hatásokkal jár. Európában több ilyen jellegű modell működik; egyes országokban a naponta változó díjhirdetések akár azonnal is hatályba léphetnek és nem szabályozott a tarifa megjelentetésének módja sem. Ugyanakkor a most életbe lépő hazai szabályozás korlátozásai – miközben tényleges fogyasztóvédelmi funkciójuk van – a hatékony piaci működést már lényegesen nem korlátozzák.”- közölte Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben