Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Szeptember 22. 08:01, kedd | Belföld
Forrás: mti

Nő a lánctartozás kockázata a cégek szerint

Nő a lánctartozás kockázata a cégek szerint

A koronavírus-járvány által átalakított gazdasági környezetben nő a kockázata a lánctartozással kapcsolatos problémák súlyosbodásának,

és ezzel összefüggésben - különösen a leginkább érintett tevékenységi területeken - a cégek fizetésképtelenné válásának - hívta fel a figyelmet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) hétfőn a MTI-nek eljuttatott közleményében.

Az MKIK GVI az idén júliusi negyedéves konjunktúrafelvételének adatai alapján elemezte 407 hazai vállalkozás válaszán keresztül a késedelmes fizetés és a lánctartozás alakulását.

A közlemény szerint a vállalkozások 65 százalékának legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2020. első félévében, a válaszadók 38 százaléka pedig maga is tartozott beszállítóinak legalább egyszer a vizsgált időszakban.

A késedelmes fizetés legnagyobb arányban a 100 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatok körében, a tisztán hazai tulajdonú cégeknél, illetve a kereskedelemben és a feldolgozóiparban jelent meg, míg tartozás leggyakrabban a 100 fő feletti cégek, és az egyéb gazdasági szolgáltatást végző vállalkozások körében fordult elő, ugyanakkor az építőiparban jelentősen csökkent a késve fizetés problémája az előző évhez képest - írják.

Az elemzésben rámutatnak arra, hogy a tavaly júliusi felmérés óta a késve fizető partnerek aránya kissé csökkent a vállalkozások körében, a lánctartozást azonban a korábbinál nagyobb arányban érzékelik problémának a hazai vállalkozások.

A lánctartozás okozta problémák súlya a válaszadó cégek 44 százaléka szerint nőtt a 2020 júliusát megelőző féléves időszakban. Az arányuk legutóbb a 2008-as gazdasági világválságot követő felmérésekben haladta meg ezt a mértéket, egy évvel korábban, 2019 júliusában pedig csak 9 százalékon állt.

A felmérés szerint 2020 első félévében a megkérdezett cégek 38 százalékával fordult elő, hogy legalább egyszer egy vagy több beszállítójának tartozott, ez 4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbi 34 százalékos aránynál.

A lánctartozás okozta problémák súlya a válaszadó cégek 50 százaléka szerint nem változott, 6 százalékuk szerint csökkent, míg 44 százalékuk szerint nőtt a felmérést megelőző féléves időszakban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.