Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Négyszeres DNS-spirált fedeztek fel az emberi sejtben

Négyszeres DNS-spirált fedeztek fel az emberi sejtben

A Cambridge Egyetem tudósai először fedeztek fel négyszeres DNS-spirált az emberi sejt tanulmányozása során - számol be a BBC. A kutatók hatvan évvel ezelőtt arról számoltak be, hogy az emberi DNS, amely meghatározza az egyének genetikai kódját, kettős spirált alkot. A most felfedezett négyszeres spirál a tudósok szerint a rákos sejtekkel van összefüggésben.

A szakemberek azt remélik, hogy mostani felfedezésükkel új utakat nyithatnak a betegség kezelésében.

Hatvan évvel ezelőtt James Watson és Francis Crick azzal a hírrel robbant be a köztudatba, hogy bejelentették, megfejtették az élet titkát. Megállapították ugyanis, hogy a DNS nem más, mint két hosszú kémiai lánc spirális kapcsolódása.

Ezúttal Shankar Balasubramanian és csapata nem kettő, hanem négy láncból álló DNS kapcsolatra bukkantak, amelyet G-kvadruplexeknek neveztek el, ahol a 'G' arra a négy guanin-ra utal, amelyeknek együttes kölcsönhatása négyzetet alkot.

A kutatócsapat a négyes spirálhoz kapcsolódó antitest segítségével azonosította a G-kvadruplexek-et. Megállapították, hogy a szerkezet az úgynevezett 'S-fázisban' érte el maximális számát, amikor is a sejt még osztódás előtt megkettőzi DNS-eit.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a négyes spirál a rákos sejtek egyedi jellemzője lehet, mivel azok nagyon gyorsan osztódnak. Ha ez bebizonyosodna, akkor az azt jelenti, hogy a daganatos megbetegedések gyógyítására irányuló kezelések nem károsítják az egészséges sejteket. Ez új utakat nyithat a betegség kezelésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk