Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Június 18. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Megfertőződött több száz dolgozó egy németországi húsüzemben

Megfertőződött több száz dolgozó egy németországi húsüzemben

Több száz koronavírus-fertőzött dolgozót találtak egy németországi húsüzemben, az érintett járásban szerdán elővigyázatosságból bezárták az összes óvodát és iskolát.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban 415 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A dolgozókat - 1050 embert - kedden tesztelték, eddig 600 vizsgálat eredményét kapták meg.

Az üzemet leállították, a fertőzötteket karanténba küldték, a helyi egészségügyi hivatal elkezdte felkutatni kapcsolataikat. Sok családos ember van közöttük, ezért a közigazgatási egység - a Bielefeld melletti Gütersloh járás - valamennyi településén bezárták az óvodákat és az iskolákat, amelyek legközelebb a nyári szünet után, augusztus közepén fogadhatják a gyerekeket. A járás vezetőségének reményei szerint az óvintézkedésekkel sikerülhet megakadályozni, hogy a térség egészében fellángoljon a járvány.

Az utóbbi hetekben számos németországi húsfeldolgozóban alakult ki fertőzésgóc, amiben szerepe lehet egyebek mellett annak, hogy üzemekben az új típusú koronavírusnak (Sars-Cov-2) kedvező módon alacsony a hőmérséklet, de annak is, hogy a dolgozók jelentős része kelet-európai vendégmunkás, akik általában fertőzésveszélyes környezetben, zsúfolt tömegszállásokon laknak.

Az érintett cégnél - a több húsüzemet működtető Tönnies-holdingnál - dolgozó csaknem hétezer ember nagyjából fele alvállalkozói szerződéssel foglalkoztatott kelet-európai hentes és mészáros. A rheda-wiedenbrücki járványkitöréshez a járási közigazgatási hivatal szerint az is hozzájárulhatott, hogy a járványlassító utazási korlátozások lazítása után sokan rögtön hazalátogattak, és néhányan magukkal hozhatták a vírust otthonról.



A Tönnies vezetősége az utóbbi hetekben tízezernél is több koronavírustesztet végeztetett el a dolgozók körében, hogy megelőzze a gócok kialakulását. A rheda-wiedenbrücki eset az eddigi legsúlyosabb.

Németországban több mint egy hónapja tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzöttek napi száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Ezek általában nagyobb összejövetelekhez, családi, vallási eseményekhez köthetőek, vagy munkahelyekhez, amelyekben nehezen oldható meg a biztonságos távolság betartása a dolgozók között, és más körülmények - például a hűtőházakban fenntartott alacsony hőmérséklet - is kedveznek a vírus terjedésének. Ilyenek a húsüzemek is.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) keddről szerdára 345 új fertőzöttről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól.

Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 187 830 SARS-CoV-2-fertőzöttet mutattak ki Németországban.

A gyógyultnak minősülők becsült száma 500-zal 173 600-ra emelkedett.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 8830 regisztrált fertőzött halt meg, ez harminccal több az egy nappal korábbinál.

Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 5000 alatt van a 83,1 milliós országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése