Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Járműgyártó hatalom lett Magyarország

Járműgyártó hatalom lett Magyarország

Miközben új gyáregységet létesített az Opel ötszázmillió euróból, addig a Mercedes hamarosan beindítja CLA modelljének kecskeméti gyártását. A tervek szerint 2016-ig 13 milliárd eurót költene az Audi gyártókapacitásainak bővítésére és új modellek kifejlesztésére – írja a Magyar Hírlap.

Február 8-án indul a termelés az Opel új, ötszázmillió euróból létesített szentgotthárdi üzemében, ahol az 1,6 literes benzin- és dízelmotorokat gyártják majd – írta korábban a Világgazdaság. Egy év múlva újabb motortípus gyártása is elkezdődik Szentgotthárdon, itt fogják készíteni az Opel ezer köbcentis, háromhengeres motorcsaládjának tagjait. A négy évvel korábbi állapotokhoz képest – amikor a cég magyarországi gyárának szinte az összes termékét az európai Opel- és Vauxhall-üzemekben használták fel – az idén a mintegy 336 ezer darabos termelés 76 százalékát Európán kívülre szállítják.

A vállalat közölte, 2012-ben az Opel 222,6 ezer darabról 293 ezerre növelte kibocsátását, és az év végére elérte a 867 főt a saját alkalmazottainak száma. Ez utóbbi 2015-re – az új üzemnek köszönhetően – már az ezernégyszáz főt is elérheti. A sikerben szerepet játszik a tengerentúli terjeszkedés is, amellyel az Opel anyavállalata, a General Motors sikeresen kezelte az Európára jellemző szűkülő piaci trendet.

Magyarországot erősíti, hogy kiemelt járműipari központtá nyilvánította a kormány a Szombathely–Szentgotthárd–Zalaegerszeg térségében megvalósult Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője lapunknak korábban erről úgy nyilatkozott, hogy egymilliárd eurós tőkebefektetés és huszonötezer új munkahely létesítése a cél.

Eközben a Mercedes kecskeméti gyárában hamarosan beindul a márka négyajtós kupéjának, a CLA-nak a sorozatgyártása. Ennek az a különlegessége, hogy kizárólag itt készítik, tehát innen látják majd el a világ minden részét. Egyébként a kecskeméti gyár decemberben vette fel háromezredik dolgozóját.

A válság ellenére az Audi sem változtat beruházási tervein, a korábbi elképzeléseknek megfelelően 2012 és 2016 között 13 milliárd eurót költenek a meglévő telephelyek korszerűsítésére, illetve új modellek fejlesztésére. Ez alól Magyarország sem lesz kivétel. A győri gyár prés- és festőüzemmel, valamint karosszéria-összeszerelő üzemmel bővül. Évi 125 ezer jármű gurulhat ki a gyárból, és 1,9 milliónál több motort szerelnek össze.

A 3100 főt foglalkoztató Magyar Suzuki Zrt. 155 ezer autót készített tavaly Esztergomban, az idén pedig az év második felében egy új, középkategóriás modellt vezetnek be, és összesen 180 ezer autó gyártását tervezik. Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója a kormánnyal tavaly novemberben kötött stratégiai megállapodás aláírásán elmondta, az új modell tervezését már megkezdték, a beruházás értéke kétszázmillió euró.

Szakértői számítások szerint a járműipar 2013-ban mintegy 12–13 százalékkal járulhat hozzá a magyar GDP-hez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk