Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 07. 18:48, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyászol Venezuela, nőhetnek a belső feszültségek

Gyászol Venezuela, nőhetnek a belső feszültségek

Az 58 éves államfő a rákkal való kétéves küzdelem után helyi idő szerint kedd délután hunyt el egy caracasi katonai kórházban. Caracasban bizonyosra veszik, hogy a kormánypárt jelöltje Nicolás Maduro lesz, míg vele szemben az ellenzék ismét a volt mirandai kormányzót, Henrique Caprilest indítja.

Az alelnök nyugalomra szólította fel a lakosságot. Egyidejűleg bejelentette, hogy utasítást adott a hadsereg és a rendőrség egységeinek mozgósítására 'a béke szavatolása érdekében'. Azt azonban nem közölte, hogy milyen arányú mozgósításról van szó. Televíziós nyilatkozatában ugyancsak egységet, nyugalmat és megértést sürgetett Diego Molero védelmi miniszter is.

Az alelnökhöz hasonlóan szintén azt hangoztatta, hogy a hadsereg megvédi az ország szuverenitását - számolt be róla az MTI. A külügyminiszter, Jaua nem közölte, hogy milyen arányú mozgósításról van szó. Diego Molero védelmi miniszter Venezuela 1999 óta hatalmon lévő szocialista vezetőjét tavaly októberben választották újjá egy következő hatéves időszakra. Decemberi kubai műtétjét követően azonban túl beteg volt ahhoz, hogy hazatérjen a hivatalos eskütételre.

Evo Morales bolíviai elnök - aki Chávez legszorosabb szövetségesének számított - könnyezve tartott televíziós nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az elnök - mint fogalmazott - 'örökké ösztönzőt jelent majd a szabadságért harcoló emberek számára'. Az első értesülések szerint mély megdöbbenéssel fogadták a halálhírt Kubában is. Venezuela, illetve Hugo Chávez elnök Kuba egyik fő támogatójának számított.

Fidel Castro 'igaz fiának' nevezte a kedden elhunyt Hugo Chávezt a kubai kormány. Szerdára virradóra közzétett hivatalos nyilatkozatában a havannai kormány azt emelte ki, hogy Hugo Chávez 'hűséges gyermekként' kísérte mindvégig Fidel Castrót, 'a kubai forradalom atyját.' Egyben bejelentette, hogy Kubában a venezuelai elnök emlékére háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el. A kubai kormány méltatta az ország egyik legszorosabb szövetségesének számított Chávezt, aki - mint fogalmazott - 'érezte nehézségeinket és problémáinkat.' Az állásfoglalás kiemelte azt is, hogy tizennégy évig tartó elnöksége idején Hugo Chávez Kubát mindig 'nagylelkű támogatásban' részesítette.

Obama is üzent. A venezuelai elnök halála kapcsán üzenetet intézett az ország lakosságához az amerikai elnök. Barack Obama hangoztatta, hogy az Egyesült Államok érdekelt a Venezuelával való jobb kapcsolatokban , illetve az új kormánnyal való konstruktív párbeszédben. Sajnálkozásának adott hangot Chávez halála kapcsán William Hague brit külügyminiszter is.

Nyilatkozatban méltatta az elhunyt venezuelai elnöknek a szegények érdekében kifejtett tevékenységét az ENSZ főtitkára. Helyi idő szerint kedden este New Yorkban közzétett nyilatkozatában Ban Ki Mun úgy értékelte, hogy Hugo Chávez megértette azoknak a venezuelaiaknak a problémáit, illetve vágyait, akik a legsebezhetőbbek voltak. Ban Ki Mun kiemelte azt is, hogy az 58 éves korában súlyos rákbetegségben elhunyt államfő erőfeszítéseket tett a latin-amerikai regionális integráció érdekében és szolidaritást tanúsított a szomszédos országokkal. A főtitkár különös jelentőségűnek nevezte Chávez hozzájárulását a kolumbiai kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet közötti béketárgyalások megvalósulásához. Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy az ENSZ Chávez halála után is együtt kíván működni Venezuelával.

Pénteken temetik Hugo Chávez venezuelai elnököt

Az országban Chávez emlékére egyhetes nemzeti gyászt rendeltek el. Ugyancsak egyhetes nemzeti gyászt rendelt el a bolíviai államfő is, míg Argentínában három napos gyászt hirdettek a venezuelai elnök emlékére. A venezuelai külügyminiszter bejelentette azt is, hogy Chávez holttestét szerdától a caracasi katonai akadémián ravatalozzák fel. A ravatal mellett a pénteki temetésig állandó virrasztás lesz. A pénteki temetésre több latin-amerikai ország vezetőjét várják.

Venezuelára és a térségre nagy hatással lehet Hugo Chavez elnök halála. Egy esetleges hatalomváltás után az új vezetés újraértelmezhetné azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyek alapján az ország jelentős segítséget nyújtott környékbeli államoknak, így például Kubának. Ehhez társul, hogy Venezuela belső feszültségei is növekedhetnek a karizmatikus vezéralak, Chavez eltűnésével - mondta a Gazdasági Rádiónak Dömény Zsuzsa Latin-Amerika szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).