Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 19. 14:03, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Emelnék az ingyenes fogászat korhatárát - szankcionálnák a vényírás szabályainak megsértését

Emelnék az ingyenes fogászat korhatárát - szankcionálnák a vényírás szabályainak megsértését

A nyugdíjjogosultsághoz kötné az ingyenes fogászati ellátást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy a kormány honlapján közzétett tervezet szerint, vagyis a jelenlegi 60-ról, 62 éves korra emelnék a korhatárt.

Féltucat egészségügyi törvényt módosítana az egészségügyi kormányzat, az erről szóló javaslat már olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján. A javaslat részben az államosított kórházak működtetési szabályait pontosítja, rendelkezik az egészségügyben dolgozók béremelésének kifizetéséről, és több a betegek sorsát is érintő változást is megfogalmaz.Így például a jövőben csak 62 éves kortól járna a teljes körű ingyenes fogászati ellátás. A kormány ugyanis a nyugdíjkorhatárhoz emelné a jogosultságot. Ha elfogadják a törvénytervezetet, akkor a 60 és a 61 éveseknek is csak bizonyos ellátásokat, így a fogmegtartó kezeléseket, a sürgősségi ellátásokat, ínyelváltozások kezelését támogatná a tb.
Az indoklás szerint erre azért van szükség,mivel a kötelező egészségbiztosítás, a teljes körű fogászati ellátáshoz való jogosultság csak a nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek jár - írja a mainap.hu.

A gyógyászati segédeszközöket gyártók öt százalékkal drágíthatnák a termékeiket. A kormány ezzel kárpótolná az érintetteket, azért mert évek óta nem volt ártárgyalás és emiatt nyomott árakon kénytelenek értékesíteni termékeiket. Az emelés viszont azt jelenti, hogy az egészségbiztosítás helyett a betegek fizetnék meg a gyártók veszteségeinek egy részét.

Ugyanakkor a javaslat súlyosan szankcionálná a vényírás szabályainak megsértését. Ha az érintett orvosok nem a finanszírozási eljárásrendnek megfelelően rendelnek gyógyszert, úgy az orvosság árához járó támogatás 150 százalékát kellene büntetésként befizetniük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során