Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 21. 13:01, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Egymillió brit feleslegesen használ dezodort

Egymillió brit feleslegesen használ dezodort

A britek két százaléka rendelkezik azzal a génvariánssal, amelynek köszönhetően nincs testszaga, háromnegyedük mégis használ dezodort - állapították meg egy tanulmányban.

A Journal of Investigative Dermatology című folyóiratban megjelent elemzés szerint egymillióra tehető azoknak a száma a szigetországban, akik feleslegesen védekeznek a testszag ellen. "Meggyőződésünk, hogy ezek az emberek egyszerűen csak követik a bevett szociokulturális normákat, függetlenül attól, hogy szükségük van-e rá vagy sem" - húzta alá Ian Day, a Bristoli Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője.
A szóban forgó, ABCC11 jelzésű génvariánssal rendelkezőknek nincs hónaljszaguk. A brit kutatók rájöttek arra is, hogy fülzsír állagából következtetni lehet a génvariáns meglétére: azoknál ugyanis, akiknek a szervezetében megtalálható az ABCC11, a fülzsír száraz.
A nagy-britanniai tapasztalatokról eltérően a világ más részeiben a génvariánst birtokló emberek zöme tudatában van annak, hogy nincs testszaga, következésképpen nem is használ ellene semmit, jelentős összegeket megtakarítva. Különösen igaz ez Északkelet-Ázsiára, ahol a lakosság többsége rendelkezik ABCC11-el.
A The Daily Telegraph című lap közlése szerint a dezodoripar bevétele 2011-ben 604 millió fontra - hozzávetőleg 211 milliárd forintra - rúgott Nagy-Britanniában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.