Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 30. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A geotermikus energia egyre vonzóbb energiaforrássá válik

A geotermikus energia egyre vonzóbb energiaforrássá válik

Miskolc távfűtésének jelentős részét megújuló energiaforrásból fedezik, amely a korábban alkalmazott gáz alapú fűtésrendszernél 40 százalékkal kevesebb károsanyag kibocsátással jár. A város környékén létesített geotermikus erőmű évente 660 000 – 1 000 000 gigajoule (GJ) energiát termel, amely hozzávetőlegesen 32 000 háztartás, illetve1 000 közüzem (egyetem, uszoda stb.) fűtését láthatja el.

A geotermikus energia egyre vonzóbb energiaforrássá válik. Bár a kőkorszak óta alkalmazzák fürdők üzemeltetéséhez és a Római Birodalom óta fűtési célokra is, viszont csak a jelenlegi technológiai fejlesztések eredményeképpen vált nagy mennyiségű energiatermelésre is alkalmazhatóvá a geotermikus energiaforrás.

Miskolc környéke régóta köztudottan híres termálvíz forrásairól, amelyek 27-31 Celsius fokos hőmérsékletű termálvízzel látnak el fürdőket. A térség geotermikus energiaforrásainak távfűtési célokra való alkalmazására az elmúlt években biztató eredményeket mutatott a magyar geotermikus energiával foglalkozó vállalat, a PannErgy Nyrt. és az izlandi központú Mannvit geotermikus mérnöki vállalat több ezer méterrel a föld alatt végzett próbafúrásai.

Az előzetes várakozásokat messze meghaladva, a 2010 szeptemberében végzett próbafúrások kimutatták, hogy a kontinentális Európa egyik legjobb alacsony hőmérsékletű melegvíz forrásainak minősíthetők a Miskolc környéki kutak, amelyek másodpercenként 70-90 liter 100 Celsius fok hőmérsékletű vizet képesek kitermelni.

A város geotermikus energia által táplált távhőfűtéséhez az ABB termékek és megoldások széles skáláját nyújtotta. Például a 4-355 kilowatt (kW) teljesítményű motorok és hajtások a melegvíz felhozatalát és keringtetését teszik lehetővé nem csak a szivattyúállomásoknál, hanem a nyomásfokozó szivattyúnál is, amely utóbbi az egész vezetékrendszerben keringteti a melegvizet. Az ABB által szállított száraz transzformátorok és középfeszültségű kapcsolóberendezések szintén a szivattyúállomásoknál és a geotermikus erőmű fogadó állomásainál kerültek beszerelésre. Kisfeszültségű főelosztók és alelosztók, mellett DCS folyamatirányító rendszer, indukciós áramlásmérők, illetve nyomás- és hőmérséklettávadós műszerek is biztosítják a geotermikus erőmű megbízható üzemelését. A zord téli időjárással a miskolci lakosok azzal a megnyugtató tudattal nézhetnek szembe, hogy fenntartható és környezetkímélő fűtésforrással rendelkezik városuk.

Az ABB a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén.

Az ABB a jövőben is arra törekszik, hogy a PannErgy-vel szorosan együttműködve támogassa országszerte további jelentős magyar geotermikus projektek hőenergia és elektromos energia termelését. A PannErgy Nyrt. célja, hogy távfűtési rendszeren keresztül 70 000 háztartás ellátására alkalmas (3,5 millió GJ), minimum 60-70 MW kapacitású geotermikus energia előállítása, amely Magyarország áram- és hőtermelésének 0,8 százalékát teszi ki.

A költséghatékonyság mellett a termálvíz megújuló energiaforrásként történő alkalmazása Miskolcon 33 000 tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg évente. Országos szinten Magyarország 2020-ra tűzte ki célul, hogy energiaszükséglete 14,65 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezi, amelyből 12 000 000 GJ-t várhatóan geotermikus energiából tervez előállítani. A Miskolci Geotermikus Projekt a jelenlegi feltételek mellett ezen cél 10 százalékát fedezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;